Memakai Braces

/
0 Comments

Hi everyone! As i said before, I nak share my experience of wearing braces with you guys. So disaat post ini ditulis, sudah hampir sebulan saya memakai braces. Alhamdulillah, next week kena pergi appointment pulak, untuk cabut gigi, tukar getah dan ketatkan braces.

So for the start, sebulan yang lepas saya pergi survey braces ni kat area bangi. Sebab dekat dengan rumah saya. Braces yang saya pakai ni jenis conventional ( biasa ). Ada pelbagai jenis braces yang lain yang lebih moden and of course lebih mahal. Yang saya pakai ni kira yang paling murah la kan. So, overall braces jenis conventional ni, harga dia dalam RM5200 - RM5500 (berdasarkan 4-5 klinik yg saya survey). Di area Bangi ni, harga semua lebih kurang je, yang bezanya adalah, deposit.

Contohnya, klinik braces yang saya pergi ni, DR SMILE, harga braces RM5500, deposit : RM1000, bulanan RM200. Klinik-klinik yang lain pula, harganya lebih murah, tapi deposit lebih mahal dalam RM1500 - RM1800. Tapi sebabkan saya nak pakai cepat, and simpanan pun time tu tak banyak (lol), so saya pergilah ke klinik DR SMILE ni sebab deposit nya rendah, and sangat dekat dgn office saya.


Tapi satu yang tak best pasal klinik DR SMILE Bangi ni, temujanji untuk braces hanya hari Isnin, Selasa dan Jumaat sahaja, 10pagi hingga 5 petang. So untuk orang yang bekerja macam saya ni, terpaksalah keluar office untuk pergi temujanji. So tips untuk anda semua, walaupun klinik tu dia tulis buka Isnin - Sabtu, 9pagi - 9malam, anda kena tanya tentang temujanji untuk braces takut jadi macam saya.



Procedure:

1) Acuan

So, lepas saya survey and memilih DR SMILE ni, first sekali saya buat appointment untuk checking and consultant. First appoinment tu Dr just check keadaan gigi saya and bagi briefing la apa rawatan yang sesuai. Then time tu jugak terus buat mold (acuan gigi). Acuan ni macam chewing gum dia letak dalam bekas, lepas tu dia tekap ke gigi kita. Lepas 5-10 saat macam tu, acuan tu akan mengeras and dapatlah bentuk gigi kita. Harga acuan ni dalam RM30.

2) X-ray

After that, saya kena buat X-ray pulak. Tapi klinik ni tak boleh buat X-ray, so kena pergi pusat Xray kat Bandar Baru Bangi ( sebelah Hospital An Nur ). Tak jauh pun, dekat je. Biasa kita X-ray badan kan, kali ni kita X-ray gigi hahah. Then, saya bagi X-ray saya tu ke klinik DR SMILE, and dorang akan call untuk next appointment. Harga Xray adalah RM150.

3) Second appointment - Pakai Spacer / Separator

Second appointment ni lama jugak saya tunggu. Dekat 3 minggu. Dua kali saya whatsapp nurse klinik tu dia bluetick kan je saya hahaha. Masa second appointment ni, Dr terangkan segala kajian and plan dia untuk merawat gigi saya yang berterabur ni. So Dr terangkanlah berapa batang gigi yang kene cabut, procedure semua. Hari itu jugak, saya pasang separator. Separator ni getah yang diselitkan di celah-celah gigi geraham yang akan diikat dengan band. Tujuannya adalah supaya gigi kita jarak sedikit untuk ada ruang nak ikat band nanti. Separator ni saya pakai selama seminggu sebelum memakai braces. Separator ni free je, termasuk dalam RM5500 tu. Nak tahu pengalaman saya memakai separator ni? Sakit ke tak? Baca post saya yang ini.

4) Cabut gigi

Menurut Dr, gigi atas saya perlu dicabut dua batang. Kalau tak cabut nanti akan jongang pulak jadinya. Gigi bawah pula Dr kata buat masa sekarang tak perlu cabut lagi. Kita tengok dulu macam mana perkembangan gigi bawah saya ni, kalau perlu cabut, baru Dr akan suruh cabut. Berbalik kepada gigi atas saya ni, Dr bagi pilihan untuk cabut dulu, atau pakai braces dulu. Saya pilih untuk pakai braces dulu baru cabut. Sebabnya? Nak buat next appointment dalam seminggu. So kalau saya cabut dulu, nanti seminggulah saya senyum takde gigi hahaha. At least kalau pakai braces dulu baru cabut, orang lain tahu lah yang gigi saya dicabut sebab pakai braces hehe. Second reason sebab saya takut sebenarnya haha. So saya akan pakai braces dulu, then next appointment bulan depan, baru akan cabut gigi.

5) Pasang braces!

Akhirnya hari yang ditunggu-tunggu pun tiba. Sebelum pasang, saya sign beberapa document dulu, then buat bayaran deposit. Separator saya dicabut, dan braces pon dipasang. Saya rasa tak sampai satu jam pon process nak pasang braces tu. And tak sakit langsung. Cuma rasa awkward je sebab tiba-tiba ada benda asing dalam mulut. Rasa macam tengah kumam makanan hahha.

Dah panjang sangat post ni, kita akan sambung first month experience saya ni di post seterusnya okay.

Jumpa lagi!


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.