Pakai Separator Sebelum Braces

/
0 Comments

Hi everyone! Seperti yang dijanjikan, kali ini saya akan ceritakan pula pengalaman saya memakai separator. Separator ini juga dikenali sebagai spacer. Separator ini adalah getah kecil (bentuk macam gelang getah ikat bungkus plastik tu a.k.a getah perit) yang akan diselitkan di celah gigi geraham, gigi yang akan dipasang band. Band ini pula adalah pengikat braces. Tujuan separator ini dipasang adalah supaya ia akan mewujudkan sedikit ruang kecil antara gigi, supaya mudah untuk Dr pasangkan band masa nak pakai braces nanti. Kebiasaannya, separator ini akan dipakai selama seminggu.

Sebelum memakai separator ni, saya banyak google pengalaman orang lain yang pernah pakai. Kebanyakan mereka kata separator ni menyakitkan. Ada yang kata susah nak makan. Lagi teruk, ada yang kata pakai separator lagi sakit daripada pakai braces. Saya tak tahulah sejauh mana kebenarannya, sebab mengikut pengalaman saya sendiri, saya tak rasa sakit langsung.

Separator dipasang dicelah gigi
Cuma rasa macam ada makanan tersekat dicelah-celah gigi je. And lidah kita akan asyik nak tolak-tolak je separator tu tanpa kita sedar haha. Agaknya otak kita ingatkan separator ni cebisan ayam yang tersekat kot. Ada 8 separator yang dipasang. setiap satu gigi dipasang dua (celah depan dan celah belakang). Jadi,2 + 2 + 2 +2 + =  8 kesemuanya. Pakai separator pada saya tak sakit langsung, cuma rasa tak selesa.

Gambar dari google image je. Taknak tunjuk gigi sendiri, buruk malu hahha.


Lepas je balik dari klinik, saya terus balik rumah. Malam tu masa dinner, tak sampai 3 jam saya pakai separator ni, satu separator dah tercabut dan tertelan hahhaa. Masa tu saya cuak jugak, nak kena pergi klinik balik ke ek? Nak kena pasang balik ke? Nak kena buat appointment balik ke? Then saya ingat balik tujuan pakai separator ni adalah untuk create space between those teeth. So, kalau senang sangat tertanggal, maknanya antara gigi saya tu memang dah ada space yang mencukupilah kan. So saya buat bodoh je, tak contact clinic pon.

Yang macam gegelung besi tula band. Macam pengikat braces.


Hari2 saya berlalu macam biasa. Sehari sebelum pasang braces, satu lagi separator saya bukan tercabut, tapi bahagian atasnya putus. Tapi still melekat di celah gigi. Masa tu rasa tak selesa sebab bila lidah saya tolak2 lagilah rasa macam ada benda asing sebab dia terjulur2 hujungnya tu.

Pada hari saya pasang braces tu, Dr cabutkan semua separator. Dan Dr cuba untuk check ruang-ruang antara gigi tu. Masa tu saya risau jugak, kalaulah ruang tak ada, saya kena pakai separator lagi ke untuk seminggu? And yup, masa check tu, tak cukup ruang. Tapi takdelah sampai kena pakai separator balik. Dr try floss kat celah2 gigi tu, then Dr guna macam machine gerudi dia tu then dia macam kikis sikit celah gigi tu bagi ada ruang. Sikit je, takdelah sampai berlubang ke apa. Rasa ngilu sikit jela time tu. Then akhirnya dapatlah band tu dipasang. Alhamdulillah. Seterusnya bracket dan dawai pun dipasang di semua gigi saya. Total process hari tu tak lama sangat. Rasanya tak sampai satu jam pun saya menganga dalam bilik tu.

So itulah pengalaman saya memakai separator ini. Nanti saya akan share pulak pengalaman sebulan pertama saya memakai braces ya.

Thank you.


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.