Pengalaman Bulan Pertama Memakai Braces

/
0 Comments
Hi everyone!

This time I would like to share with you guys about my first month experience of wearing braces. 

Sakit ke? 

Boleh makan ke? 

Makan bubur je ke? 

The moment saya pakai braces, takda rasa sakit pon. Cuma rasa awkward sebab ada benda melekat kat gigi kan hahaa. Saya dah prepare dah segala painkiller, panadol semua in case tiba-tiba rasa sakit. Dr kata malam karang atau esok baru akan rasa sakit hingga ke akar gigi. So saya pon bersedia je la kan. Malam tu untuk dinner saya makan bubur ayam je. Sebab senang nak telan je. Sebab time tu nak tutup mulut pun dah macam pelik. Saya rasa macam gigi saya dah tak boleh nak katup, gigi macam dah tak match macam sebelum ni. Senget-senget la jugak muka time tu cuba tutup mulut haha.. Then bila makan pon rasa takut-takut nak kunyah lagi, so saya telan jela.

Keesokkan harinya bila saya bangun tidur, sumpah tak ada rasa sakit langsung. Saya pelik jugak kenapa tak rasa sakit macam yang orang lain rasa? Is it because saya tak cabut gigi lagi? Or somewhere else yang saya baca, it depends on our pain-tolerance, keupayaan tubuh kita menahan sakit. Tapi saya rasa sebab belum cabut gigi kot. So gigi takdela bergerak sangat macam orang lain. Kalau nak tahu betul ke tak theory saya ni, hahhaha... Kena tunggu next month masa saya cabut gigi nanti eh.

So far, 4 hari pertama pakai braces memang saya makan bubur, oat, pisang, ice cream je.. And cake-cake yang lembut-lembut tu.. Bila bosan makan yogurt. Gigi rasa macam ngilu-ngilu je bila cuba nak kunyah. And paling tak best bila nak kunyah, gigi macam tak match so rasa macam tak reti nak kunyah haha.. Hari ke-5, saya cuba makan nasi. Mula-mula memang pelik, tak best, makan pon rasa tak sedap. Tapi lepas seminggu macam tu, baru kita akan mula terbiasa. Lepas 2 minggu, terus rasa macam takda braces pon kat gigi. Cuma makanan yang keras-keras tu memang tak boleh langsung la. Makan ayam pon kena potong kecik-kecik senang nak kunyah. Saya susah sikit nak guna gigi depan untuk potong makanan sebab rasa ngilu lagi. And takut bracket tercabut masa nak gigit.

Dari segi penjagaan, memang kena rajin gosok gigi dan floss. Mula-mula tu rasa macam leceh dan menyusahkan. Lama-lama akan terbiasa. Selalunya lepas makan nasi memang saya akan wajibkan diri untuk gosok gigi. Sebabnya, nasi akan melekat-lekat di celah-celah gigi dan bracket. Kumur-kumur pon tak boleh nak setel. Kena gosok gigi jugak. And masa mula-mula pakai braces dulu, air liur jadi lagi banyak haha. Dari pembacaan saya, sebab otak kita ingatkan ada makanan dalam mulut, so dia produce lebih banyak air liur untuk digest makanan tu. Tapi lepas lama-lama dah okay dah. Otak dah faham kot haha.

Cuma satu rasa sakit yang saya rasa, is bila hujung-hujung dawai tu mencucuk-cucuk pipi. Bila dawai tu mencucuk pipi, lama-lama akan jadi ulser. So kita kena la letak braces wax dekat dawai-dawai tajam tu. Wax ni macam lilin, kita bentukkan jadi bulat, then letak kat tempat tajam tu. Terus rasa selesa dan tak sakit dah. Cuma sebelum makan kena cabut, kalau tak gerenti tertelan macam saya haha. Habis satu pek tu dalam sebulan sebab saya asyik tertelan je sebab lupa nak cabut sebelum makan. Dr kata wax tu selamat je kalau tertelan. Cuma membazir la. Tapi lama-lama rasanya kita akan boleh tolerate dawai tu kot. Macam mula-mula saya pakai dulu, saya boleh tahan sehari je tak pakai wax. Lepas sehari memang jadi ulser. Then lama-lama saya dah boleh tahan 2 hari. Then 3 hari. So mungkin bila dah lama-lama pipi kita pun jadi kebal kot haha.

So kesimpulan bulan pertama saya pakai braces ni, saya tak rasa sakit langsung macam orang lain rasa. Cuma rasa tak selesa masa mula-mula pakai. Kepada korang, no worries okay, lepas seminggu 4-5 hari korang dah boleh terima dah braces kat gigi tu. After 2 weeks terus rasa macam takda apa-apa haha. Okay, see you guys in the next post!


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.