Pengalaman Braces (Bulan ke-2 hingga 5)

/
0 Comments
Bulan ke-2 :

Pada bulan kedua, barulah gigi saya dicabut. Ikutkan plan doktor, 2 batang gigi atas saya akan dicabut untuk memberi ruang kepada gigi saya bergerak dan disusun. Masa ni saya memang nervous jugak la sebab first time cabut gigi di klinik. Dari kecil gigi saya akan tercabut sendiri je (sebab tu lah berterabur kot haha). Tapi alhamdulillah, proses cabut gigi tu tidaklah begitu menyakitkan. Masa doktor bius gusi tu takdelah sakit sangat pon, just rasa pressure je especially dekat bahagian gusi yang keras sikit tu. So untuk korang yang takut nak cabut gigi di klinik, no worries, memang tak sakit. 

Lepas cabut tu, doktor cuma lakukan maintenance biasa je pada braces saya which are tukar getah and tukar dawai.

Bulan ke-3:

 Pada bulan ketiga, aktiviti yang sama juga berlaku seperti pada bulan sebelumnya. Cabut lagi sebatang gigi, dan maintenance pada braces. 

Bulan ke-4 :

Seperti biasa, setiap kali pergi monthly check up doktor akan buat maintenance pada braces saya. Tapi yang paling menarik kali ni adalah, saya dah boleh nampak perubahan yang sangat ketara pada gigi saya, which is bahagian depan yang sebelum ni tunggang-langgang dah jadi straight! Happy sangat rasa sebab akhirnya dah nampak perubahan pada gigi atas.

Bulan ke-5 :

Pada bulan kelima, disebabkan gigi saya telah pun teratur susunannya, jadi doktor nak start pasang power chain. Power chain ni akan beri extra pressure pada gigi (which also means lebih sakit LOL). Tujuannya adalah untuk percepatkan gap atau ruang antara gigi tu cepat rapat terutamanya dibahagian gigi yang dicabut tu. So kalau taknak gigi tu nampak rongak, kenalah pakai power chain ni untuk tutup cepat gap tu. Masa pakai power chain ni, ini KALI PERTAMA saya rasa sakit pada gigi sebab power chain ni memang ketat. Tapi sakitnya tak lama pun, lama 2 hari je lepas tu rasa okay balik macam biasa. Masa ni saya just makan makanan yang lembut-lembut jela sebab nak kunyah rasa sakit sikit.


Bersambung di entry seterusnya....



You may also like

No comments:

Powered by Blogger.