Pengalaman Braces (Bulan ke-6 Hingga 9)

/
0 Comments
Bulan ke-6 :

Untuk check up kali ni, saya dipakaikan power chain yang lagi ketat dari sebelumnya. Seperti biasa, saya dapat rasa sedikit sakit untuk 2-3 hari. Tapi kali ni, ada something yang unusual sedikit yang berlaku. Kali ni gigi saya menjadi sangat sensitif pada suhu/temperature. Setiap kali saya makan atau minum sesuatu yang panas atau sejuk, gigi saya akan jadi sangat ngilu dan sakit. Macam brainfreeze kalau kita minum air sejuk. Tapi kali ni, rasa sakit tu saya dapat rasa dari akar gigi naik ke kepala. So masa ni memang seksa sikit la. Tapi kalau makan atau minum something yang suam, tak begitu sejuk atau panas, rasa okay je takde rasa sakit pon.

Bukan makanan je, suhu sekeliling pon boleh bagi rasa sakit. Macam saya bekerja di office berhawa dingin, memang kadang-kadang terasa sampai ke gigi. Even masa saya balik kerja naik motor, angin sejuk bila kena dekat muka saya, terasa ngilu dan sakit di gigi saya hahaha.. Tapi keadaan ini tak lama pun, dalam 2 minggu je. Lepas tu dah tak sensitif lagi dah.

Bulan ke-7, 8, 9 :


Rutin seperti biasa, setiap kali pergi chechk up doktor akan buat maintenance pada braces saya. Tukar getah dan kadang-kadang tukar dawai baru. Power chain pon setiap bulan akan dapat yang lebih ketat untuk percepatkan gap tertutup. Alhamdulillah, sekarang saya boleh katakan yang selepas 9 bulan pakai braces ni, susunan gigi saya dah teratur. Sangat jauh berbeza daripada sebelum ni. Syukur sangat. Sekarang yang tinggal hanyalah gap dia bahagian 2 batang gigi yang dicabut sebelum ini. Saya boleh lihat gap tersebut ada perubahan, tetapi mungkin akan memakan masa yang lama juga untuk tertutup penuh.


Sampai disini sahaja entry untuk kali ini, apa-apa updates saya akan letakkan di posting yang akan datang okay!




You may also like

No comments:

Powered by Blogger.